Van wie krijg je les?


Paul Scheepmaker woont in Hoofddorp, Noord-Holland.

Vanaf zijn tiende speelt Paul gitaar. De eerste jaren heeft hij zichzelf gitaar spelen aangeleerd, maar uiteindelijk besluit hij in 1983 om alsnog gitaarlessen te gaan volgen bij Jan van der Veen, in Haarlem.

In 1984 doet hij toelatingsexamen aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les krijgt van hoofdvakdocent Dick Visser.

Twee jaar later (1986) stapt hij over naar Hilversums Conservatorium waar hij lessen volgt bij Frans van Gurp en Lydia Kennedy. Hier studeert hij in 1990 af als klassiek gitarist, met als bijvak jazz.

Nog tijdens zijn opleiding brengt Paul in 1988 een LP uit, onder de naam GUES, met eigen werk: COME ALONG. Alle instrumenten door hem zelf bespeeld.

In de periode 1989 - 1993 geeft Paul gitaarlessen aan CKV Pier K (De Meerse) en de Muziekschool Bollenstreek.

Sinds 1990 heeft Paul zijn eigen gitaarlespraktijk in Hoofddorp. Daarnaast is hij in de jaren negentig werkzaam als sessiegitarist bij verschillende landelijk bekende artiesten (waar onder: George Baker, Anny Schilder, Piet Veerman). Als sessiegitarist tourt hij lange tijd door Nederland, doet alle grote theaters (Carré) en schouwburgen aan.

In dezelfde tijd verricht hij studiowerkzaamheden, en schrijft / produceert hij muziek voor promotievideo's.

In 1998 besluit Paul zicht te focussen op het geven van gitaarlessen, componeren en studiowerk. Na vier jaar verschijnt in 2002 het album ONE, opnieuw onder de naam GUES, met zelfgeschreven materiaal.

Naast al deze activiteiten heeft Paul altijd deel uitgemaakt van diverse rockbands en projecten, waaronder 'The Open'.

Als gevolg van het uiteen vallen van 'The Open' gooit Paul het roer tijdelijk om en begint hij in 2007 met opnames voor een Latin / Lounge album, met eigen werk. Het album 'Na Rede Da Varanda' wordt in september 2013 gelanceerd met een optreden van de 10-koppige band 'O Fino Da Bossa' in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

In 2019 wordt de geremasterde en geremixte versie gereleased van `Come Along, (GUES, 1988, LP).

In 2022 brengt Paul een akoestisch album uit, `17` (GUES), in samenwerking met zangeres Tessel van Bueren. Met de 17-jarige Tessel neemt hij 7 tracks op die hij schreef rond zijn 17e, en schrijft 7 nummers voor haar. De belevingswereld van een 17-jarige is het thema.

Eind 2023 wordt, 10 jaar na de eerste release, het tweede album van O FINO DA BOSSA verwacht.

Daarnaast ligt er nog een snoeihard album van GUES te wachten op een release, waarschijnlijk 2024.